نویسندگان:
رضا اسفنجاری کناری1 ، مهرشاد شریفی2 ، فاطمه پدیدارخناچاه3 .1استادیاراقتصادکشاورزی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان
2دانشجوی کارشناسی اقتصادکشاورزی دانشگاه گیلان
3دانشجوی کارشناسی اقتصادکشاورزی دانشگاه گیلان
چکیده فارسی: بخش کشاورزی به عنوان مهم ترین بخش تولیدکننده مواد غذایی کشور نه تنها مصرف کننده انرژی است بلکه مهمترین عرضه کننده انرژی نیز محسوب میشود نظر به اینکه بخش کشاورزی از یک طرف با محدودیت منابع تولید روبه رو بوده و از سوی دیگر تامین کننده امنیت غذایی جمعیت در حال رشد میباشد، باید تعادل و توازنی بین جریان برداشت و بهره برداری از منابع و میزان تولید محصولات کشاورزی ایجاد شود هدف از این مطالعه ارزیابی اثر انرژی نهاده های مصرفی بر عملکرد و کارایی محصول برنج در شهرستان رشت با استفاده از مدل تحلیل مرزی تصادفی میباشد اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه و تکمیل 100 پرسشنامه از کشاورزان در سال 1396 جمع آوری شد نتایج نشان داد که اثر انرژی نهاده های مصرفی از قبیل آب آبیاری، کود حیوانی، نیروی کار وسوخت در سطح 5 درصد و اثر انرژی نهاده کود پتاس بر عملکرد درسطوح 1درصد مثبت و معنیدار بوده است میانگین کارایی فنی زمینهای کوچک، متوسط و بزرگ به ترتیب 64 ، 76 و 88 برآورد گردید در واقع اندازه مزارع کشت برنج در منطقه مورد مطالعه رابطه مستقیمی با میزان کارایی فنی انرژی این واحدها داشته و در شرای ثابت، تولید در مزارع بزرگتر کاراتر است بنابراین پیشنهاد میگردد تا برنج کاران به تشکیل تعاونیها و تغییر مدیریت مزارع از حالت خرده مالکی به مدیریتهای یکپارچه تشویق شوند