نویسندگان:
مریمالسادات هاشمی فشارکی1 ، حمیرا مالکی شهرکی2 ، نرجس صابری3 .1پژوهشگاه علوم انسانی
2کارشناس ارشد،دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد،شهرکرد، ایران
3کارشناس ارشد،دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد،شهرکرد، ایران
چکیده فارسی: زمینه و هدف: نوجوانی مهم ترین دوره شکل گیری عادات و الگوهای غذایی است .نوجوانی یک مرحله انتقالی است کهتغییرات بسیاری در سطح فیزیولوژیکی و رفتاری اتفاق می افتد. در بین نوجوانان ، شیوع اضافه وزن و چاقی در سراسر جهانبسیار افزایش یافته است.مواد و روش کار:این مطالعه مقطعی بر روی 300 نوجوان دختر 11 تا 15 ساله انجام گرفت. آنتروپومتری،تصویر بدنی،تعیین کننده های اقتصادی اجتماعی و الگوی مصرف مواد غذایی مورد مطالعه قرار گرفت.یافته ها: 49 درصد دانش آموزان دختر که تمایل به لاغرتر شدن داشتند ، مساوی یا کمتر 3 وعده غذایی در روز داشتند.دختران خیلی چاق نسبت به دختران معمولی تا چاق که تمایل به لاغر شدن داشتند از صرف صبحانه امتناع می کردند.دختران دارای اضافه وزن که تمایل به داشتن بدن لاغرتری داشتند ، مصرف کمتری از چندین گروه غذایی نسبت بهنوجوانان طبیعی داشتند. نتایج پس از تعدیل سن ، سطح تحصیلات والدین ، وضعیت اقتصادی اقتصادی والدین ، عادتصبحانه ، تعداد وعده های غذایی و میان وعده های روزانه نشان داد که افراد دارای اضافه وزن بیش از حد که مایل به لاغرترشدن هستند ، نسبت به همتایان خود مصرف مکرر گوشت قرمز ، ماکارونی و برنج و سایر روغن ها و چربی ها را کمتر داشتند.نتیجه گیری: الگوهای غذایی با نارضایتی بدنی و وضعیت اضافه وزن در بین نوجوانان همراه می باشد.