نویسندگان:
معصومه محمدنیا1 ، حجت اله علمداری2 ، مهدیه نارویی3 .1گروه روانشناسی دانشگاه پیام نور
2استادیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان، بهبهان، ایران
3دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان، بهبهان،
چکیده فارسی: از میوه بلوط به دلیل قیمت پایین به وفور به عنوان خوراک دام استفاده میشود میوه بلوط، غنی از تانن می باشد و اثرات ضد تغذیه ای آن خصوصا در جانوران تک معده ای به اثبات رسیده است بنابراین عمل آوری آن قبل از مصرف در جیره غذایی آبزیان ضروری است اثر چهار نوع جیره غذایی شامل :۱ فاقد بلوط، :۲ حاوی بلوط خیسانده و تخمیر نشده، :۳ حاوی بلوط خیسانده شده به مدت ۴۸ ساعت و :۴ حاوی بلوط خیسانده شده بهمدت ۲۴ ساعت و سپس تخمیر شده به مدت ۲۴ ساعت توسط مخمر نانوایی بر فعالیت آنزیمهای گوارشی و قابلیت هضم غذا در شرایط برونتنی در کپور معمولی ارزیابی شد افزودن بلوط به جیره غذایی در مقایسه با جیره فاقد بلوط اثر معنیداری بر میزان پروتئین در عصاره آنزیمی نداشت ۳ ۰/۰۵ از لحاظ فعالیت پروتئاز و قابلیت هضم پروتئین، تفاوت معنیداری بین تیمارها مشاهده نشد P<۰/۰۵ بهطور معنیدار میزان فعالیت آمیلاز با مصرف جیره شماره ۳ کاهش یافت اما سایر تیمارها تفاوت معنیداری از لحاظ این شاخص با هم نداشتند بیشترین قابلیت هضم کربوهیدرات در صورت مصرف جیره شماره ۳ مشاهده گردید و در مرتبه بعد جیره شماره ۲ قرار داشت اما مصرف جیره شماره ۴ ، اثر مثبت معنیداری بر قابلیت هضم کربوهیدرات نداشت براساس فعالیت آنزیمهای گوارشی و قابلیت هضم پروتئین و کربوهیدرات، مصرف آرد بلوط خیسانده شده به مدت ۴۸ ساعت در آب معمولی در سطح ۵ درصد جیره، توصیه می شود بدیهی است سرمایه گذاری در این زمینه می تواند منجر به توسعه اشتغال در جوامع زاگرس نشین ازجمله بهبهان گردد